De ce știrile false nu vor dispărea niciodată

De ce știrile false nu vor dispărea niciodată
Publicat: 16/08/2017, 15:22
Actualizat: 16/08/2017, 18:38

Robert Feldman, psiholog la University of Massachusetts, a studiat timp de zece ani minciuna. El a descoperit că într-o conversație obișnuită de 10 minute, 60% dintre oameni spun cel puțin o minciună, pentru a fi plăcuți mai mult de către cei din jur sau pentru a părea mai competenți. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă fără să fie forțați să mintă. Potrivit psihologului, majoritatea oamenilor nici măcar nu realizează că au spus o minciună până când nu văd înregistrarea video a conversației la care au luat parte. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmație pe care am auzit-o în adolescență la o rudă, o persoană care a recunoscut mereu cu nonșalanță că minte frecvent: „Mint atât de mult încât uneori cred și eu [propriile minciuni]”.

Știrile sunt comunicate verbal sau scrise de oameni, care mint frecvent, fie forțați de împrejurări, fie pentru a transmite unmesajmai puternic sau pentru a obține anumite foloase. Știrile nu sunt produse doar de publicații, ci și de Ionel, care relatează pe Facebook despre accidentul rutier la care a fost martor sau nedreptatea pe care a văzut-o la piață. Totodată, deseori știrile sunt produse de persoane care au cunoștințe reduse într-un anumit domeniu, iar fără să vrea transmit informații false, incorecte. Astfel, ținând cont de aceste aspecte, cred că putem afirma că majoritatea articolelor disponibile pe internet includ neadevăruri.

Ce este, până la urmă, o știre falsă? Un articol de satiră (vezi cazul publicației Times New Roman, sancționată de Facebook recent), o știre care include un element care nu este adevărat, dar în cea mai mare parte este corectă sau una falsă în cea mai mare parte, dar care include și fapte care sunt adevărate? După părerea mea, toate cele trei cazuri pot fi considerate știri false de către algoritmii dezvoltați de Facebook sau Google. Să scapi de știrile false ar însemna să elimini cea mai mare parte a conținutului de pe internet.

Cred că doar oamenii, folosindu-se de propriile instincte, filtre și cunoștințe, pot decide care informație este corectă și care nu. De aceea, nu strică să verificăm un subiect care ne interesează și influențează viața din mai multe surse, în epoca în care avem acces la mare parte din cunoștințele lumii prin câteva apăsări pe ecranul smartphone-ului. Mai mult, putem selecta ca surse de informații oameni, bloguri și organizații media cu o reputație bună. Facebook și Google nu promovează creatorii de conținut credibili în mod special, deoarece au tot interesul ca oamenii să își ia doza de știri zilnice prin intermediul lor, nu să meargă direct pe site-ul X.

Singura soluție prin care pot fi combătute – nu eliminate, deoarece este imposibil – știrile false este, în opinia mea, educarea cetățenilor. Nu mă refer la educarea în legătură cu acest fenomen (probabil că o mare parte dintre români nici nu știu că există această dezbatere), ci crearea unui sistem de învățământ performant, care să le asigure oamenilor cunoștințe de bază solide, despre politică, economie, geografie ș.a. Este ușor să manipulezi, prin informații false, cetățeni care cred că soarele se învârte în jurul planetei noastre sau că vrăjitoria există. De aceea cred că în prima linie în războiul împotriva știrilor false trebuie să fie guvernele, nu Facebook sau Google.

Nu în ultimul rând, ar fi bine să ne educăm fiecare astfel încât să mințim cât mai puțin. Pentru că de la o minciună mică spusă azi putem ajunge, peste cinci ani, să mințim atât de mult încât să credem chiar și noi, la fel ca ruda mea, neadevărurile pe care le spunem.

Adrian Popa este Redactor Șef al Go4It

Tags:
Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună